sommarjobbkista.blogg.se

Dokumentär+korrigeringar Sara

I samband med att vi arbetar hemifrån har vi i sommarjobbsgruppen fått i uppgift att kolla på två dokumentärer som belyser hur kvinnor utnyttjas sexuellt runt om i världen.

I dokumentären ”Den hemliga sexhandeln i Iran” följer vi BBC:s Nawal al-Maghafi när hon avslöjar den olagliga sexhandeln i Irak där unga barn och kvinnor utsätts för så kallade ”mutah-äktenskap”. Ett mutah-äktenskap är ett informellt och tidsbestämt äktenskap där kvinnan utnyttjas sexuellt av mannen. Dessa äktenskap är därför olagliga i Irak men trots detta förekommer de väldigt ofta.

Under dokumentärens gång får vi ständigt medverka på olika intervjuer med Imamer. Dessa Imamer talar om kvinnor på ett nedlåtande sätt där de förminskas och ses på som objekt med syftet att bli sexuellt utnyttjade för mannens nöje.

Vid en intervju med Imamen Fares al-Musawi berättar han att mutah-äktenskap är ett sätt att hjälpa utsatta kvinnor där mannen närmar sig gud genom det tidsbestämda giftermålet med kvinnan. Däremot talas det även om sexuella övergrepp på kvinnan i anknytning till mutah-äktenskapet vilket inte stämmer överens med påståendet att kvinnan tar nytta av det.

Jag tycker att dokumentären är informativ då den tydligt illustrerar hur det går till när en Imam ordnar ett mutah-äktenskap för en man och den ökar även förståelse för hur kvinnohandeln sker i andra länder. Det är viktigt för oss i Sverige att ha förståelse för kvinnors utsatthet på olika platser i världen då det ger oss nya perspektiv än det vi har utifrån Sveriges nyheter.

I dokumentären ”Indiens dotter” följer vi reportern Leslee Udwin där hon genom intervjuer med gärningsmän och anhöriga utreder våldtäkten och mordet på den 23-åriga Jyoti Singh. I samband med våldtäkten och mordet på Jyoti belyser dokumentären även det ständiga kvinnoförtrycket i Indien.

Precis innan mordet på Jyoti firade hon sin nytagna läkarexamen tillsammans med en kompis. De hade sett klart en film på bio och var på väg hem när chauffören på en privat buss frågade om de ville ha skjuts. Jyotis kompis, som var en man, blev brutalt misshandlad på bussen medan hon själv våldtogs av sex män i flera timmar medan bussen åkte runt i staden.

Jag tycker att dokumentären är bra då jag blev informerad av våldtäkten och mordet på Jyoti samtidigt som jag, genom intervjuerna med gärningsmännen, fick en tydlig inblick på det patriarkaliska samhället i Indien. Dokumentären skildrar även mannens tydliga maktposition där respondenterna i intervjuerna skyller våldtäkten på Jyoti. De menar att det var Jyotis fel att hon var ute på natten och att en kvinna bör förvänta sig en våldtäkt. Detta anser jag är helt absurt då man aldrig ska ifrån skylla en våldtäkt på kvinnan där hon var offret. Varför behöver en kvinna räkna med att hon ska bli sexuellt utnyttjad när hon är på väg hem? Istället bör männen lära sig hur man behandlar kvinnor.

Utifrån dokumentärerna tycker jag att vi i Sverige bör fundera över hur vi uttrycker oss. Att kalla en kvinna för ”hora” eller ”chagga” är vanligt bland ungdomar i Sverige. Detta står till följd av avsaknaden av kunskap för vad orden egentligen innebär. Istället för att normalisera användningen av dessa kränkande ord bör vi lära ut ungdomar i skolan om kvinnoförtrycket runt om i världen för att öka förståelse om skadan sådana ord orsakar.

Sammanfattningsvis vill jag belysa hur mer kunskap för kvinnors olika förutsättningar världen om kommer leda till ett mer tolerant samhälle där kvinnoförtrycket minskas och de äntligen får de rättigheter de förtjänar.

Webbplats+utgångsdatum:

"Indiens dotter": https://www.svtplay.se/video/2705548/indiens-dotter -Kan ses till 19 januari 2021 kl.22:59

"Den hemliga sexhandeln i Irak": https://www.svtplay.se/video/24733394/den-hemliga-sexhandeln-i-irak - Kan ses till  22 november 2022 kl. 22:59

INLÄGG AV: Sara Nikyar