sommarjobbkista.blogg.se

Recentioner av dokumentärer

Idag har vi fått uppgift att titta på två olika dokumentärer som finns på SVT play. 

 

Den Hemliga Sexhandeln i Irak (dokumentär kan ses tills vidare) 

Den första dokumentären som jag tittade på heter “Den Hemliga Sexhandeln i Irak”. Dokumentären är en BBCs hemligt operation där de har använd kameror att avslöja en sexhandel där unga barn och kvinnor är utsatta för våldsamt och undertryckande miljön. Även om människor i Bagdad, huvudstaden av Irak är väldigt religiösa och tror inte på sex utanför äktenskapet, finns det finns en hel del krigsänkor tvingas till prostitution. Somliga shia-imamer förrättar en kontroversiell religiös ritual Mutah- informellt äktenskap, tidsbestämda eller temporärt äktenskap som tillåter en man att köpa en hustru för en viss tid. Mutan är olagligt i Irak men det sägs att det är tillaten for en änka eller en frånskild kvinna att gifta om sig tillfälligt. Miljoner av kvinnor som är på flykt eller har blivit änkor, har blivit tvingad, lurat och manipulerat att säljas till någon. En av kvinnor berättar att en man  gifte sig med henne tillfälligt utan att hon visste att det var temporart. Att han utnyttjade henne och strax efter det han lämnade henne. Vilket ledde till att hon var tvingad att prostituera sig för att försörja sig själv. En annan kvinna inom sex industri berättar om att sex för män handlar mest om våld och hur de beter sig som djur. Det också finns män som betalar pengar för att ingå tidsbestämda äktenskap med barn. En av dem mörkaste hemlighet i Irak är att imamer tjänar pengar genom att hjälpa männen som vill ha sex med mindre åringar flickor. 

Det jag ansåg i dokumentär var att att Irak är mansdominerat land, där kvinnor och tjejer har inte minsta frihet över deras liv, har inte möjligheten att stå på sin egen ben eller att ha de grundläggande rättigheter. 

 

Indiens dotter (Tillgängligt till tisdag 19 jan 2021) 

Den andra dokument som jag tittade på heter “Indiens döttrar”. Det handlar om 23-åriga Jyoti Singh som var på väg hem med sin vän. De tog en buss som skulle gå åt deras håll men strax efter det sex berusade män misshandlades, hennes vän var allvarligt skadat och kvinnan släpades bak i bussen. Sex män våldtog henne en efter en medans bussen körde runt. Sedan använde de män en järnstav och sköt den in i hennes privata kroppsdelar, kastade henne från buss och försökte köra över henne. Efter det hon kunde inte skrika för hjälp medans en man såg henne och tog henne direkt till sjukhuset. När var på sjukhuset hon hade förlorat mycket blod och även läkarna sa det var omöjligt för dem att rädda henne där. De tog henne till Singapore för att rädda henne men det var för många skador och hon kunde inte ens dricka vatten eller något. 13 dagar efter incident och kämpning hon förlorade sitt liv. Det här händelse ledde till protesen över hela Indien och kvinnor började komma fram att skapa rättvist miljö för kvinnor. Jyotis mamma kämpade för att ge rattvisan till hennes död dotter. Fyra av de män var dödsdömd, en av dem begick självmord och en av dem var underårig och gick till fängelse. 

Det jag ansåg var att män som är uppväxt i ojämlik kultur i samhället och mansdominerat länder känner att de är överlägsen och att kvinnor är sämre. Att kvinnor ska bara vara hemma och ta hand om sin familj. De ser en kvinna som en vara som tillhör till männen, att deras kroppar är bara för deras nöjes skull. I samhälle det anses som allt dåligt som händer till kvinna är på grund av de själva. Jag också minns att jag var liten när det har händelse hände, hur oroligt och rädd jag var som ett liten tjej över min framtid. Det jag anser i dokumentären och från min egen erfarenhet i Nepal, är att det är alltid män som styr oven kvinnor i hushållet samt i arbetsplatsen. Det händer främst i fattiga delar av världen, där det finns inte människor som är utbildad om diskriminering och våld mot kvinnor. Att titta på det har händelse efter ett långt tid har gjort mig ledsen samt arg eftersom aven om lever i moderna samhallet och värld i 21st talet, kvinnor har fortfarande inte fått jämlikhet och den respekt de förtjänar.   
 

Det är så inte bara i fattiga delar av världen, men också i rika länder. Exempelvis om jämlikhet i arbetsplatsen och hemmet. Även i Sverige det finns det discrimination mellan könen, mobbning och kränkning mot tjejer genom att identifiera en tjejs kropp eller personligheten. Jag känner det är oansvarig att kalla tjejer för objektifiering ord och termer eftersom det lämnar ju dålig budskap till folk speciellt unga människor som lär sig ut av det de ser i samhället. Som ett land med högutbildade människor, det krävs att vi sätter ett bra budskap, upplyfter kvinnor och låter deras röst att bli hörda. Vi måste se till att skapa ett trygg och säker miljö till alla. 

 

Det finns mycket för att förbättra i hela världen om kvinnor och deras rättighet och hur de behandlas. För att jämställdheten ska öka måste sociala normer och kulturella värderingar ändras. Om kvinnor i fattiga och outvecklade länder hade utbildning och visste om deras rättighet skulle det bli annorlunda nu. Om kvinnor deltar i politiken i lika hög utsträckning som män, kvinnor skulle ha ekonomisk egenmakt, att de skulle kunna leva sina liv fri från våld och diskriminering.

 

Slutligen, jag tycker att om kvinnor i olika delar av världen får utbildning, information och chans kan de reformera hela samhalle. Om kvinnor protesterar, trycker regering eller kommer emot saker som är fel, regering skulle förändra för att folkets vilja alltid står över regeringen. En person kan inte förändra mycket men om alla kommer tillsammans så kan vi bilda ett bättre värld med jämlikheten. Vi behöver ett värld som är säker för kvinnor !   

 

AASTHA GYAWALI