sommarjobbkista.blogg.se

Tatueringsstudio+korrigeringar- Sara

2020-06-29 

Igår åkte vi i sommarjobbsgruppen, tillsammans med våra två handledare, till centrala Stockholm där vi besökte den 29 åriga egenföretagaren och tatueraren Inger Lisbeth ”Lisse” Vikström Oskals tatueringssalong. Den huvudsakliga anledningen till att folk besöker salongen är för att tatuera sig. Tatueringar är en form av konst där man använder nålar och droppande färg för att skapa en permanent målning på huden.

Tio i ett samlades vi i St. Eriksplan som även är den närmaste tunnelbanestationen till tatueringsstudion och begav oss sedan mot Sankteriksgatan 70 där gårdagens aktivitet väntade. När vi kom fram fick vi först en rundtur av studion och samlades sedan i en cirkel där vi började vår intervju med Lisse.

I intervjun berättar Lisse att hennes karriär som tatuerare började för ungefär tolv år sedan när hon var sjutton. Hon förklarar att hon hade en tuff skolgång där avsaknaden av motivation för uppgifterna som skolan medförde samt hennes stora konstnärliga intresse var det som avgjorde hennes karriär som tatuerare.

Dessutom belyser Lisse att karriären som tatuerare inte alltid varit enkel. Hon har gått från att tatuera på sina kompisar med ett litet tatuerings kit till att äga en helt egen studio där hon tatuerar på storslagna kändisar som Camilla Läckberg. Lisse förklarar att hon under sin resa som tatuerare växlat mellan att jobba på lärlingsplatser hon inte trivts på och att tatuera på hennes kompisar. En lärling är en person som utbildar sig inom ett visst område genom att arbeta för någon som ofta är expert inom det området. Därefter berättar Lisse att hon även arbetat på ”Salong Betong” som är en känd tatueringsstudio i förorten Högdalen. 

Vidare redogör Lisse för varför hon tycker om sitt jobb där hon förklarar att hon har mycket frihet i det hon gör då hon är sin egen chef. Hon får utveckla tatueringar som hon vill och hon får bestämma mycket själv. Däremot säger hon att den stora friheten även innebär mycket ansvar för pappersarbete. Hon menar att det är den mindre bra delen med hennes jobb då det handlar om tidskrävande uppgifter som inte är roliga.

Efter intervjun målade vi i sommarjobbsgruppen egna konstverk där vi försökte avbilda en av Lisses målningar. Vi blandade egen färg och fick även frihet gällande hur vi ville utveckla våra målningar. Det var väldigt svårt men även roligt att prova på något nytt!

Utifrån intervjun med Lisse har jag fått en tydligare bild av vad yrket som en tatuerare egentligen går ut på i samband med den konstnärliga färdigheten som krävs. Jag har även mer förståelse för hur det kan gå till när man startar ett eget företag och att man trots möjliga motsättningar aldrig ska ge upp på sina mål. Efter min egen upplevelse av gårdagens aktivitet tycker jag att målgruppen är folk från åldern 18 år då man oftast inte tatuerar på folk under den åldern. Vidare anser jag att motivet bakom konceptet med att skaffa en tatuering är ofta att man tycker att det är fint eller att man vill ha ett minne till en kär som gått bort.

I samband med besöket på Lisses tatueringsstudio fick vi i sommarjobbsgruppen i uppgift att kolla på seriedokumentären ”Danne och Bleckan”. I intervjun berättade Lisse att hon tidigare arbetat på Danne och Bleckans tatueringsstudio "Salong betong" i fem år innan hon bestämde sig för att gå vidare och öppna sin egna studio. 

I den svenska seriedokumentären ”Danne och Bleckan” får vi träffa Daniel ”Danne” Beijner och Anders ”Bleckan” Bleckhorns. De berättar hur de tog sig från ingenting till någonting och förklarar hur de tillsammans grundade den framgångsrika tatueringssalongen Salong betong.

Danne och Bleckan har struliga bakgrunder då de båda har levt ett liv präglat av utanförskap. Avsaknaden av motivation för utbildning och arbete resulterade i att de slösade bort sina dagar hemma eller med vänner. Dagen Bleckan blev pappa förändrades allt. Danne och Bleckan bestämde tillsammans att det var dags att ta tag i sina liv och på så sätt grundades den fantastiska affärsidén.

I serien följer vi Danne och Bleckan där de försöker balansera livet som företagare med det som ensamstående pappor. Möten med storslagna kändisar i New york och fester på Stureplan är något ytterligare vi får ta del av i denna seriedokumentär.

Jag tycker att seriedokumentären är väldigt bra och intressant då den belyser att du trots din bakgrund kan lyckas och bli hur framgångsrik du än vill. I anknytning till intervjun med Lisse fick vi i sommarjobbsgruppen reda på att hon, likt Danne och Bleckan, är en egenföretagare. Lisse berättade även att hon också haft en tuff period i sitt liv där hon kände en form av utanförskap på grund av svårigheter i skolan  men att hon trots detta är väldigt framgångsrik.

Sammanfattningsvis tycker jag att det var ett mycket intressant besök och intervju då jag själv har ett konstnärligt intresse och det var kul att bli informerad om möjliga yrken inom det området!

Betygsättning: 5/5 stjärnor

Adress: Sankteriksgatan 70

Närmaste tunnelbanestation: St.Eriksgatan

Kostnad: från 1500 kr

Kontakt (instagram): https://www.instagram.com/lisse567/

Om man själv vill måla på fritiden erbjuder Kulturskolan eller Medborgarskolan lektioner.

Inger Lisbeth "Lisse" Vikström Oskal 29, tatuerare

Målning av:Inger Lisbeth "Lisse" Vikström Oskal

Målning av: Sara Nikyar

Tatuering av: Inger Lisbeth "Lisse" Vikström Oskal

 Bild från när sommarjobbsgruppen målar